BOTOX mot migrän

BOTOX är godkänt av Läkemedelsverket som förebyggande behandling mot kronisk migrän. Det är en behandling som blockerar nervsignaler i muskulaturen omkring området där det injiceras.  Det kan bidra till betydligt färre och mindre intensiva migränattacker. BOTOX injiceras enligt ett standardiserat schema, men som kan justeras för att få de bästa förutsättningarna för varje patient. Behandlingen upprepas som regel var tredje månad.

Om migrän

Nästan var sjunde invånare i Sverige lider av migrän. De flesta har episodisk migrän vilket betyder att man har migrän allt från enstaka gånger i livet till ett par gånger i månaden. Kriterierna för kronisk migrän är minst 15 huvudvärksdagar per månad varav minst 8 av dessa dagar är av migränkaraktär under en period på minst 3 månader under 1 år. 

Migrän kännetecknas av återkommande anfall med pulserande, ofta ensidig huvudvärk som vanligtvis är förenad med illamående och kräkningar. Under migränanfallet kan man vara överkänslig för ljus, ljud och dofter. Migrän kan föregås av aura, det kan vara olika ljusmönster eller blixtar i synfältet, halvsidig domning, förlamning eller talsvårigheter. Ett migränanfall varar oftast mellan 4 och 72 timmar.

Symptom på migrän

  • Föregående aura
  • Pulserande huvudvärk
  • Ensidig huvudvärk
  • Illamående 
  • Kräkning
  • Ljus och ljudkänslighet
  • Återkommande anfall

Behandling med BOTOX

Botox aktiva substans är botulinumtoxin typ A. Cirka 70 procent upplever en förbättring efter behandling med BOTOX. Effekten är minskat antal huvudvärksdagar, minskad smärta, och minskad läkemedelsanvändning. 

Du bör ha provat förebyggande behandling med helst 2 olika typer av läkemedel och livsstilsförändringar, innan Du går vidare med BOTOX-behandling. Förstahandspreparat för att förebygga migrän är vanligtvis läkemedlen metoprolol och kandesartan.

Man vet inte exakt hur BOTOX fungerar, men studier tyder på att effekten hör ihop med den förändring av kemiska ämnen som skapas omkring nerver. Den muskelavslappnande effekt som BOTOX har, verkar inte ha lika stor betydelse som den neurologiska. 

När ska man söka vård?

Om Du har migrän mer än tre anfall per månad, bör Primärvården erbjuda förebyggande behandling. I första hand är det livsstilsförändringar, fysioterapi, samt läkemedel såsom kandesartan, metoprolol eller i andra hand amitryptilin, som är ett äldre antidepressivt medel. Fungerar inte dessa alternativ kan man remitteras till neurolog för bedömning, neurologen kan förskriva andra typer av läkemedel om de bedöms lämpliga (antiepileptiska läkemedel).

Om Du har kronisk migrän (minst 15 huvudvärksdagar per månad varav minst 8 med migrän i 3 månader), provat första hands preparaten kan remiss till neurologmottagning på sjukhus öppna upp andra alternativ såsom BOTOX-behandling och nyare injektionspreparat (CGRP-antagonister). Då ingår läkemedlet på förmån!

Till mig kan Du komma utan remiss och utan väntetid för att få bedömning om BOTOX kan vara något som kan hjälpa dig! Tänk på att alltid boka en konsultationsbesök innan själva behandlingsbesöket där vi går igenom just din migrän! Det krävs alltid ett besök innan själva BOTOX-behandlingen och skall BOTOX ingå på förmån behöver du även ha provat 2 olika läkemedel. På mottagningen skrivs BOTOX för de som uppfyller kriterierna, du får då recept på BOTOX och läkemedlet hämtas ut i direkt anslutning till besöket.

Vad Kan du göra själv?

Försök att hitta det som triggar din migrän och undvik helt enkelt det. De vanligaste faktorerna är sömnbrist, alkohol, stress och muskelspänningar. Triggers kan dock vara mycket individuella så det viktigaste rådet är att alltid skriva huvudvärksdagbok! Ibland tar det tid att förstå och hitta triggers. En huvudvärksdagbok skall innehålla, eventuella triggers, om huvudvärk eller migrän, intensitet på huvudvärken, lokalisation, antal läkemedel och symptom såsom illamående kräkning, aura och hur länge huvudvärken satt i. 

Jag rekommenderar att du laddar ner appen Headache Calender, och kommer igång med att dokumentera. Då kan du till besöket dela din information digitalt om antal huvudvärksdagar och migrän till mig på ett smidigt sätt. 

Livsstilsförändringar såsom träning, hålla sig normalviktig, en god arbetsställning på jobbet, regelbundna måltider och undvika sömnbrist kan ha positiv effekt på din migrän. Behandling med sjukgymnastik, till exempel medicinsk yoga, eller om Du besväras av ångest- och depression kan psykoterapi ha effekt. Om Du pressar dina tänder i sömnen kan vissa har effekt av bettskena eller botox i käkmuskulaturen.

Hur kan jag hjälpa dig?

Jag hjälper dig med konstaterad migrän, där migränen påverkar ditt liv i vardagen. Du behöver inte uppfylla kraven för kronisk migrän för att få hjälp, men för att BOTOX skall gå som läkemedelsförmån skall samtliga kriterier vara uppfyllda. Minst 15 huvudvärksdagar per månad varav minst 8 med migrän i 3 månader under 1 år, du skall ha provat minst 2 tablettbehandlingar.

När du bokar ett besök för migrän, går vi igenom din sjukhistoria, vilka läkemedel du provat, vad som fungerat och inte fungerat och mycket mer, räkna med att första besöket tar 1 timma. Har du inte skrivit huvudvärksdagbok är det första steget, då det är vårt enda verktyg för att mäta effekten av behandling. Räkna med att vi behöver ses på mottagningen Limhamn minst 1 gång för undersökning, men digitala videosamtal fungerar bra vid uppföljning. 

Vi lägger en planering, följer upp, utvärderar och justerar under vägens gång, då det ofta krävs flera angreppspunkter för att lindra migränen.

Sök hjälp för din migrän!

Välkommen till en mottagning där du är i trygga händer!

För Vårdpersonal

Under uppbyggnad

Referenser

  •  

Utbildning. A till Ö.