Herpes är ett virus som vanligast orsakar munsår. Herpesvirus kan även infektera genitalier, ögon eller inne i munnen. Herpesinfektion ser ut som små blåsor som sitter tätt och huden är rodnad i botten. Herpesinfektion återkommer oftast på samma område, det kallas för reaktivering, då viruset mellan utbrotten ligger vilande i nervändar.
Det finns två typer av herpesvirus. Herpes simplex virus typ 1 (HSV-1) och herpes simplex typ 2 (HSV-2). HSV-1 kan orsaka infektion både kring munnen och i underlivet. HSV-2 endast ger herpes i underlivet.
De flesta bär på HSV-1 viruset och vi smittas redan som barn. Viruset ligger sedan vilande i de sensoriska nerverna och orsakar utbrott. Inkubationstiden, alltså den tid från det att du smittats till att blåsorna bildas, är mellan två dagar och två veckor. Viruset är mest smittsamt de första dagarna, när huden pirrar och börjar rodna, alltså redan innan blåsorna uppkommit. När blåsorna är torra med en sårskorpa är risken för smittspridning lägre.
Man kan bli smittad av både HSV1 och HSV2. Ungefär 30% av de individer som får herpes kommer få återkommande utbrott.
Herpes i underlivet (genital herpes) smittas som regel vid sex. Att skydda sig vid sex, minskar risken för smitta, men tar inte bort risken helt, då viruset även kan spridas i närområdet och få fäste.
När man får herpesinfektion för första gången, är det som regel besvärligare och vara längre än när viruset senare reaktiveras. Feber, smärta och lymfkörtelförstoring är vanligt. Även inflammation i tandköttet kan uppstå.
Det är inte helt klarlagt varför man får återkommande utbrott, men sjukdom, stress, menstruation och starkt solljus kan vara ge upphov till nytt utbrott.
Som regel behövs inte tablettbehandling till friska individer med munherpes. Vid herpesutbrott i underlivet är det vanligt att behandla med ett antiviralt läkemedel för att påskynda tillfrisknandet.
Läkemedlet Valaciklovir ges som tablettbehandling 500 mg, 2 gånger dagligen i 5-10 dagar. Det är viktigt att börja så tidigt som möjligt i förloppet och senast 72 timmar efter debut. Efter 72 timmar förändras inte förloppet för ett återkommande utbrott.
Har man besvär med många herpesinfektioner per år (fler än 6 stycken) kan man behandlas med antivirala läkemedel dagligen under en längre period.
Man kan även symtomlindra området med lokalbedövande kräm såsom EMLA eller Xylocainsalva.
Om du har besvärligt herpesinfektion kan allmänspecialisten hjälpa dig med tablettbehandling och råd under förloppet.
På mottagningen på Limhamn får Du hjälp de vanligaste hudsjukdomarna samt att ta bort oönskade hudförändringar. Mottagningen tar även emot patienter med både kronisk och episodisk migrän. Välkommen!