Perioral dermatit

Perioral dermatit, POD,  är en tillfällig inflammatorisk hudsjukdom med utslag runt munnen, mot näsan och ibland runt ögonen. Utslaget är ofta lätt fjällande utslag men kan även vara som varfyllda små finnar. Huden alldeles intill läpparna är för det mesta utan utslag, och ses då som en blek zon runt munnen. Vissa får utslag även runt ögonen och vid näsan. Även ögonlocken brukar då vara fria från inflammation.

Vad orsakar Perioral dermatit

Orsaken till perioral dermatit är inte helt kartlagt. I nuläget utgår man från att det är yttre faktorer som får utslagen att blossa upp. Det klassiska exemplet är kortison, antingen som kräm eller inhalation, men det finns studier som tyder på att ämnen i kosmetika, överanvändning av feta täckande hudprodukter, oljor, fluortandkräm och hormonell obalans kan bidra. Det är oftast kvinnor 16–45 år som drabbas av perioral dermatit. Utslagen läker oftast ut av sig självt på ett par veckor men kan vara långdraget. Som regel bildas inga ärr.

Symptom på perioral dermatit

  • Utslaget kan brännas, stickas och irritera.
  • Torr, flagnande hud
  • Små röda prickar som liknar finnar.
  • Utslag lokaliserat runt munnen, men fri zon närmast läpparna.
  • Utslagen kan även finns runt näsa och ögon.
  • Förvärras av kortisonkräm. (Initialt kan det bli bättre)
  • Vanligast hos unga kvinnor.

Behandling av Perioral dermatit

Det viktigaste är att låta huden återhämta sig från yttre påverkan. Sluta använda med kortisonkräm, kosmetika, peelingprodukter, produkter med parfym i ansiktet tills utslaget är utläkt. Har man använd kortison under flera veckor kan man behöva trappa ut, för att undvika kraftig uppblossning. Undvik sol. Prova att smörja med mild mjukgörande till exempel Propyless. Receptfri metronidazolkräm 1 x dagligen i 8 veckor kan provas vid lindriga till måttliga fall.

Om ingen bättring på ett par veckor skall du söka vård. Vissa kan ha effekt av receptbelagda krämer såsom Pimecrolimus eller takrolimuskräm. Även azaleinsyra  15% och Svavel i Essex kräm APL Kräm 5 % , kan ha effekt.  Om inte heller det har hjälp och utslagen är svåra kan man behöva antibiotikabehandling med Tetracyklin. 

När ska man söka vård?

Om Du provat att undvika kemikalier, endast använt milda produkter i ansiktet under ett par veckor utan effekt kan du söka vård. 

Vad Kan du göra själv?

Det viktigaste är att låta huden återhämta sig från yttre påverkan. Sluta använda med kortisonkräm, kosmetika, peelingprodukter, produkter med parfym i ansiktet tills utslaget är utläkt. Har man använd kortison under flera veckor kan man behöva trappa ut, för att undvika kraftig uppblossning. Undvik sol. Prova att smörja med mild parfymfri mjukgörande från apotket, till exempel Propyless. 

Receptfri metronidazolkräm 1 x dagligen i 8 veckor kan provas vid lindriga till måttliga fall. Azalainsyra 10% finns receptfritt och kan kombineras med metronidazolkräm. Mycket mild rengöring kan användas.

Hur kan jag hjälpa dig?

Tillsammans tittar vi på ditt utslag, utesluter  andra diagnoser och bekräftar att diagnosen är korrekt. Vi går igenom vilka orsaker som kan ha bidragit till utslagen och en plan för behandling. Vi följer upp och justerar behandling utefter effekt. Perioral dermatiti kan vara utdraget och man får räkna med veckor och ibland månader får att få bukt med utslagen. Huden läker långsamt och läkningsprocessen fortsätter trots att det ser fint ut på ytan. 

Få hjälp med perioral dermatit

Boka tid digitalt eller fysiskt på Allmänspecialistens Hudmottagningen för att få bedömning och starta upp i behandling. Efter ett par veckor, följer vi upp och justerar efter behandlingsresultat. Jag är med dig hela vägen!

Välkommen!

För Vårdpersonal

Under uppbyggnad

Referenser

  •  1177
  •  Medibas 

Liknande Hudbesvär

Pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor orsakas av en reaktion i huden på jästsvampen Malassezia och orsakar en pigmentförändring i huden.

Rosacea

Rodnad i ansiktet på grund av kronisk inflammation i huden. Rosacea kallas ibland för vuxenakne.

Herpes simplex

Herpes är ett virus som kan vanligast orsakar munsår, men kan även infektera genitalier, ögon eller inne i munnen.